perjantai 31. joulukuuta 2010

Tähtisädetikkuja ja kuplivaa

Tänä uudenvuodenaattona tuumin, että the Mothersinkin on aivan ehdoton pakko julkaista ajankohtaiseen juhlaan liittyvä teksti.

Uuden vuoden alkuahan on juhlittu jo vuosisatoja. Kukaan, ei siis kukaan (the Mothersin kirjoittajista) tiedä milloin tarkalleen tämä juhlinta on alkanut. Uskotaan kuitenkin, että tämän perinteen juuret ovat jonkinlaisessa korrelaatiossa kuohuvan viinin sekä tähtisädetikkujen synnyn kanssa. Nykyperinteeseen sisällytetään yleensä hyvien nousujen ottaminen kuoharilla, jota seuraa itsensä ja toisten loukkaannuttaminen räjähteillä. Lapsetkin saavat valvoa kahteentoista, jonka jälkeen kylläkin mennään nopeasti nukkumaan, jotta aikuiset saavat sitten vapaasti seurata toistensa humaltumista. Aamuyöllä sitten haetaan lumihankeen sammuneet isät sisälle, ja mennään nukkumaan. Varsinaisesti uusi vuosi alkaa, kun aamulla herätään krapulaan ja oksentamiseen. Morkkis siitä mitä tuli luvattua vaivaa, ja loppujen lopuksi todetaan, ettei uusi alkanut vuosi tulekaan olemaan yhtään erilainen, kuin juuri loppunut.

Sen verran the Mothersin taustatutkimusryhmä selvitti, että juuri nämä uudenvuodenlupaukset ovat yleisessä käytössä. Lupaukset useimmiten koskevat jonkin lopettamista, aloittamista, vähentämistä tai lisäämistä. Lupaukset useimmiten jäävät toteutumatta, jotta ensi vuodellekin jäisi jotain luvattavaa. The Motherskin lupaa uudellevuodelle jotakin. Kuitenkin uskomme, että lupaukset ovat kuin toiveet: Jos ne kertoo, ne eivät toteudu. Tai sitten emme oikeasti luvanneet mitään, jotta näyttäisi siltä, että saisimme ensi vuonna jotain oikeasti aikaiseksi.

Oikeastaan koko juhlitaan vain sitä, että saadaan aloittaa uusi kalenteri. Onhan se jännittävää. Kaikki ne tyhjät sivut odottavat vain sitä, että sinä tulet ja täytät ne kaikilla turhanpäiväisillä syntymäpäivillä (omaa unohtamatta) ja tapaamisilla (the Mothers täyttää omansa lähinnä stalkkaamiemme henkilöiden menojen kirjaamisella). Onhan se kai hienoa. Joku voisi siis kyseenalaistaa koko juhlimisen tarpeellisuuden. Me emme, koska tähtisädetikut ovat hienoja ja kuohuviini hyvää.

Lopuksi the Mothers haluaisi vain muistuttaa, että varokaa niiden tähtisädetikkujen kanssa. Jo yksi vahinko on liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti